Google пренебрегва мета тага noarchive

Колега от Франция, който следя посредством Twitter акаунта му Seoblackout, е добавил преди доста време в мета данните на своя сайт „index,follow,noarchive“ за Robots, това обаче изглежда остава незабелязано за Google допреди няколко дни и страницата му е разполагала с кеш версия. Ето какво пише в Help-а на Google относно въпросния таг:

If you don’t want searchers to be able to access a cached version of your page, use the noarchive meta tag like this:
<meta name=“robots“ content=“noarchive“>
The page will still be crawled and indexed by Google, but users will not see a Cached link in the search results.

На 23ти септември Seoblackout постна въпросния парадокс в Twitter и от Google реагираха мигновено – в началото само за френския индекс, а от днес вече и в останалите версии. Ето и скрийншот на кешираната страница, направен преди няколко дни:

noarchive

Друг интересен факт който Seoblackout забелязва, е че след добавянето на noarchive, снипетите към страницата му изчезват.

nosnippet

Seoblackout привлече вниманието ми преди няколко седмици, когато успя за кратко време да премахне nofollow от всички връзки в своя Twitter акаунт. След като съобщи за тази слабост на Twitter в сайта си, неговият акаунт бе блокиран за известно време. В момента профилът му отново е онлайн, така че ако разбирате френски  „следенето“ му си заслужава 🙂

Етикети: , , ,

Сподели SEO Lex

септември 26th, 2009

Добави коментар