Специален случай на дублирано съдържание

дублирано съдържаниеС популяризирането на онлайн търговията в интернет и възможността за интернационално присъствие на онлайн магазините в интернет, често възниква въпросът, как Google реагира на дублираното съдържание, разположено на еднакви езикови версии на един сайт. Вчера Мат Кътс се опита да даде отговор на подобен въпрос в свое видео в YouTube, но преди да го видите, нека да дадем един пояснителен пример.

Конкретен пример

Нека предположим, че притежаваме сайт с име „magazin“, за който използваме три домейна: magazin.de, magazin.at и magazin.ch. На всеки от посочените домейни се намира една и съща информация и структурата на сайта също съвпада. Целта която се опитваме да постигнем е, когато потребител от Швейцария търси продукт в Google, който се намира и в нашия сайт, в резултатите да се появи страницата на продукта от швейцарската версия на сайта, където цените на продаваните продукти са в швейцарски франкове. Аналогично за потребителите от Германия и Австрия, които търсят предимно в локалните версии на Google (.de,.at), в резултатите трябва да се появят другите две страници на продукта, където цените са в евро.

Как обаче би реагирал Google на три подобни копия на един сайт, където различието е само валутата на продуктовата страница? В моята практика съм се сблъсквал с два подобни случая, като ставаше дума точно за сайтове с гореспоменатите три tld-та. Изводът до който съм достигнал е, че Google почти никога не наказва дублирано съдържание в подобни случаи, а се опитва да диференцира трите версии на сайта за конкретната аудитория. Практиката показва, че страниците от magazin.de се ранкват най-добре в google.de, страниците от magazin.at в google.at и тези от magazin.ch – в google.ch. При това не се наблюдава някакъв тип наказание заради дублирано съдържание.

Потвърждение

Твърдението, че Google, а и другите търсачки не наказват страници, попадащи в горната група, се потвърждава и от статията на Ранд Фишкин от SEOmoz, където за пример е даден сайт с три еднакви езикови версии на домейна – .au, .uk и .com. Ето и какъв отговор дава Мат Кътс от Google на зададения му въпрос.

Етикети: , , ,

Сподели SEO Lex

септември 29th, 2009

2 коментара to “Специален случай на дублирано съдържание”

  1. Ben каза:

    Има логика и то голяма .Много информативна е статията .
    Нали съдържанието е на различни езици тогава не би трябвало да се третира за дублирано.

  2. SeoLex каза:

    Тук става дума, ако езикът е еднакъв, както в случая на немска, австрийска и швейцарска версия. Езикът е само немски и информацията за продуктите съвпада и на трите страници.

Добави коментар