Използване на оптимални мета данни

Мета таговете са „невидимите“ елементи на един уебсайт, които служат за по-добрата обработка на уеб страниците от търсещите машини, както и оказват влияние на кликрейта от търсещите потребители. Title тага пък е най-важният онпейдж фактор за ранкинга на една страница в търсачките. В тази статия ще се опитаме да определим някакви правила за съставяне на оптимални мета тагове, като по-специално ще обърнем внимание на title тага и мета-описанието като елементи на една страница.

В началото нека се запознаем с няколко факта, които касаят всички мета данни на един сайт:

Ненаследяване: Въпреки че почти винаги може да се определи основната тематика на един сайт, мета данните се използват от търсачките за всяка една страница поотделно. Ако с тази статия ние желаем да постигнем добро позициониране за фразата „Мета Данни SEO“, препоръчва се ключовата дума „SEO“ да присъства в мета данните. Това, че по-горната категория (в този пример началната страница) съдържа „SEO“ в мета данните си, в случая не играе роля.

Подредба на ключовите думи: Колкото по-напред стои една дума в един мета таг, толкова по-голяма тежест носи тази ключова дума за търсачките. Поради това е важно най-важните ключови думи да бъдат поставяни на първо място, като смисълът на фразата трябва да се запази.

Кодиране: Грешно кодирани мета тагове са доста често срещана грешка, която води до проблеми при индексирането. Мета таговете трябва винаги да използват кодировката на самия документ, като в случая се препоръчва и валидиране на страницата.

Дублирани тагове: При автоматично-генерирани тагове от системи за управление на съдържанието, дублираните мета данни са често срещан проблем. В добрия случай всяка подстраница притежава специални и индивидуални мета данни, които са релевантни на съдържанието на страницата. В противен случай се препоръчва използване на каноникал тага към страницата първоизточник.

Избягване на специални знаци: Тъй като някои търсачки имат проблем с коректното представяне на някои специални знаци и това може да доведе до некоректното разделяне на зависими данни, препоръчва се да се избягва тяхното използване. Разбира се най-известните разделителни знаци като тире или двуеточие могат да бъдат използвани без притеснение от сайт оптимизаторите.

Избягване на спам: В title тага както и в мета описанието трябва да се избягва безразборното изреждане на ключови думи, разделени от запетая. В случая неспазването на тези правила бива третирано от търсачките като спам.

След като изброихме няколко всеобщи правила за мета данните на един сайт, нека пристъпим и към двата най-важни тага за всяка една търсачка:

Title таг: Както  споменахме и по-горе, заглавието на една страница е най-важният онпейдж фактор за ранкинга и, както и за поведението на потребителите в търсачките. Максималната дължина, която Google взема под внимание е 65 символа. Заглавието не трябва да бъде прекалено кратко и трябва да съдържа най-важните думи за страницата, като употребата на една или две от свързващите частици като „на“, „в“, „с“ е препоръчително. Освен това добра идея е да се използват думи като „информация“, „съвети“, „трикове“, „изгодно“, „разнообразно“, които спомагат за увеличаване на кликрейта.

Мета описание: Въпреки че описанието все повече загубва значението си от SEO гледна точка, то е препоръчително да се използва във всяка една важна страница. Когато е налично мета описание, вероятността то да бъде изобразено в SERP е доста голяма. Максималната дължина е 150 знака, като за разлика от заглавието, description тага трябва да е по-описателен, но също така да съдържа по възможност всички ключови думи. Добре е и тук да бъдат използвани думи, пораждащи любопитството на търсещите потребители. Ако нямате добра идея за мета описание, по-добре е то да остане неизползвано. В този случай търсачките сами определят най-релевантното описание в зависимост от търсената дума или фраза.

На тага за ключови думи няма да отделим внимание, тъй като той вече не играе роля при ранкването на сайт в най-популярната търсачка Google, както наскоро потвърди и самият Мат Кътс:

Етикети: , , , , ,

Сподели SEO Lex

октомври 5th, 2009

6 коментара to “Използване на оптимални мета данни”

 1. Анонимен каза:

  Ако трябва да се каже кратко, точно и ясно – Мета таговете (специално говорим за Title & Meta Description tag) трябва да са като заглавията във вестниците и списанията.

 2. Златарев каза:

  От скоро Гугъл пренася на 2 реда заглавието на дадена страница в серпа. Има ли значение това за класирането там? – тоест ако е заглавието е пренесено да се извлича някаква косвена полза.

 3. Христо каза:

  Може ли да дадеш пример при който излизат такива резултати? А като полза вероятно кликрейтът на въпросния резултат би бил по-висок.

 4. Не знам дали тук е мястото да запитам, но влияе ли според вас CTR на SERP? A Bounce Rate?

 5. Христо каза:

  Официалното становище на Google е, че тези данни не се използват, тъй като са лесни за манипулиране. Аз лично обаче имам съмнения, че Bounce Rate-a играе роля, за CTR едва ли.

 6. Анонимен каза:

  Това за кликрейта го бях забравил. 🙂

Добави коментар