PDF документи в топ 10 на Google SERP

От немската маркетинг агенция Sistrix публикуваха данни за частта PDF документи, които заемат позиция сред първите 10 на Google SERP, като от следната графика ясно се вижда значението на този вид документи за най-популярната търсачка в света:

PDF документи в Google

В диаграмата е изобразен процента на PDF документите в Top 10 на Google в периода от началото на 2008 г. до октомври 2009 г. Както добре се вижда от графиката, процентът на този тип документи постепенно спада и достига едва 1.5% в последните месеци. Причината за постепенния спад вероятно се крие в това, че потребителите предпочитат да използват в сайтовете си все повече HTML версии на своите PDF документи, което се улеснява и от съвременните системи за управление на съдържанието.

В следващи статии ще поговорим повече за оптимизацията на един PDF документ и за това кои са факторите играещи роля за по-доброто му позициониране в резултатите.

Етикети: , , ,

Сподели SEO Lex

октомври 20th, 2009

One Response to “PDF документи в топ 10 на Google SERP”

  1. MacTeP каза:

    Абсолютно нормално… сайтовете стават все повече, а на никой не му е приятно да чете pdf-та, след като може да иползва html. Апък и лошите SEO-та…

Добави коментар