Домейните с ключови думи предпочитани от Google

Домейните, чиито имена се състоят само от ключови думи, станаха тема на дискусия в редица SEO блогове и форуми в последните седмици. Чувството, че Google дава голямо предимство на подобни домейни в ранкинга им доведе до редица тестове на SEO специалисти. Разбира се, за да не останем само с това недоказано твърдение, се поразровихме из резултати от тестовете на някои големи SEO агенции и тук желаем да се спрем на анализа на данните от теста на немската маркетинг агенция Sistrix:

домейни с ключови думи

В диаграмата е показана частта на домейните с ключови думи в Google Топ 10 от началото на годината. За целта са оценени около 25000 ключови думи със сравнително висок трафик. Под определението „домейн с ключови думи“ са взети под внимание само тези домейни, които съдържат точно определеното търсено понятие.

От графиката добре може да се види, как в средата на Юни от Google са предприели промени в алгоритъма си при определянето тежестта на подобни домейни. Това особено добре се вижда при com-, net и org-домейните. Преди обаче да започнете да регистрирате масово домейни с ключови думи, обърнете внимание и на следната диаграма:

ключови домейни графика

По-горното твърдение за предприетата промяна от страна на Google очевидно важи само за .com, .net и .org – всички останали топ-левел-домейни остават незасегнати от тази промяна и както може да се забележи и от първата графика, при .de домейните (а вероятно същото може да се твърди и за .bg домейните) такава промяна не е настъпила.

Етикети: , , , , ,

Сподели SEO Lex

ноември 9th, 2009

3 коментара to “Домейните с ключови думи предпочитани от Google”

  1. Калин каза:

    Мисля, че скокът важи и за .eu домейни с ключовите думи, на мен един такъв ми подскочи нагоре лятото без нищо да съм му правил в скоро време 🙂

  2. В крайна сметка няма нищо лошо да се постараеш да измислиш домейн, който включва ключова дума. Така със сигурност няма да си прецакан 🙂

  3. Zaya каза:

    Особено тези домейни, които са на кирилица и съдържат ключовата дума. Направо нямат стигане 🙂

Добави коментар