Google-бомба в Google Images

Търсенето на картинки в Google (Google Images) е доста практична услуга. От една страна потребителите намират бързо картинки по желана от тях тема, от друга страна един добър ранкинг на снимките може да докара доста приличен трафик за собствената страница. С Google Images обаче може и лесно да се злоупотреби.

Преди няколко дни при търсене в Google Images с ключови думи „Michelle Obama“, съпруга на американския президент, на първа позиция се появяваше един не много приятен портрет на първата дама на САЩ. Снимката представлява фотомонтаж, като лицето на Мишел Обама е заменено с това на маймуна.

Google бомба с Мишел Обама

Сайтът SE Roundtable първи публикува статия, в която съобщи за този инцидент с ранкинга на първата дама. Малко след това картинката бе премахната, с обяснението от Мат Кътс, че цялата страница в която е публикувана снимката е била отстранена от индекса на Google.

Швейцарското списание 20min.ch дава интересно заглавие на историята: „Расистка бомба с Мишел Обама на първо място“. Едва ли цялата история има нещо общо с расизма, Google бомби продължава да има и ще има,  интересно обаче защо от Google остават неутрални и заявяват, че картинката е премахната всъщност от алгоритъма, а не ръчно.

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

декември 1st, 2009

4 коментара to “Google-бомба в Google Images”

  1. Това е много интересна идея – Гугъл бомба в Google Images. И като се замисля, ще е много по-лесна за изпълнение от истинската бомба. Ще трябват само малко умения по Gimp и няколко връзки.

    Да не говорим, че ако картинката се качи на някое място с по-висок ранг на доверие, примерно Wikipedia, тогава и без много връзки ще се класира.

  2. Не е толкова лесно, знам от опит. В повечето случаи необходимите линкове са няколко… десетки.

  3. Наскоро бях чел как на един почти всички посещения му идвали от google images. И аз съм се натъквал на злоупотреба на google images преди време – при написването на „яйца на очи“ излизаше една неприятна снимка на мъж и жена (предполагам се сетихте кои са яйцата)

  4. Анонимен каза:

    Почти 4 години по-късно положението е доста по-добре ми се стурва.

Добави коментар