Мат Кътс за линковете от Facebook и Twitter

Мат Кътс в поредно видео от канала на Google Webmaster Central отговаря на въпрос, как Google третира линковете от социалните мрежи като Facebook и Twitter.

Links from relevant and important sites have always been a great way to get traffic & acceptance for a website. How do you rate links from new platforms like Twitter, FB to a website?

Обобщено казано: Като цяло Google не третира подобни линкове различно от тези идващи от „нормалните“ уебсайтове. Мат засяга въпроса касаещ невъзможността на Google да определи тръста на личните Facebook профили, тъй като те остават скрити за търсачката и съответно нямат Pagerank. За линковете от Twitter Мат отбелязва, че повечето са с атрибут nofollow, което според него е правилна политика от страна на Twitter.

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

януари 16th, 2010

7 коментара to “Мат Кътс за линковете от Facebook и Twitter”

 1. MacTeP каза:

  Интересно е до кога ще продължават линковете от Facebook да не значат нищо. Както беше посочил в един от предните си постове, Facebook вече измести Yahoo и пред него е само Google. Не могат вечно да подценяват линковете споделяни между нормалните хорица. Може би натам трябва да помислят?

 2. Спокойно, тези линкове си тежат и то много. Просто са маскирани с nofollow, уж да спират спамърите.

 3. Добри каза:

  Много интересно ще е да поразгърнеш малко тезата „маскирани с nofollow“. Със сигурност имат някаква тежест, но по скоро тя се изразява посредством тежестта на посещенията идващи от такива линкове, а не от самите линкове. В този смисъл самите линкове нямат тежест, но това не значи че няма полза от тях 😉

 4. Христо каза:

  Добри, полза от тях ще има разбира се, но само ако си развиеш добре профилите в Twitter и страниците във Facebook. Един профил в Twitter „следван“ само от спамери дефакто никаква полза не носи. Или пък занимарени Фейсбук страници с по 2-3 фена. А това е преобладаващата част в момента.

 5. Сами каза:

  Не знам, но по мои наблюдения на Гугъл не му пука за линковете от Фейсбуук и Туитър, имам чувството, че ги игнорира 🙂

 6. При всички положения линковете имат някъква тежест, но това е мое мнение! Развитието на фейсбук група и нейното поддържане също води до по-добри и целенасочени посещения. При Туитър имам съвсем бегли наблюдения …

 7. Георги каза:

  Може да има посещения от фейсбук групата, но няма да покачи сайта в резултатите от търсене в гоогле

Добави коментар