Могат ли dofollow-коментарите да навредят на блога ни?

В канала на Webmaster Central в YouTube Мат Кътс отговаря на въпроса, до каква степен dofollow-коментарите могат да навредят на репутацията на страницата ни:

Are there negative SEO implications to having a blog with do-follow comments? What about commenting on do-follow blogs?

В резюме: dofollow-коментарите на собствените ни блогове могат да ни навредят, ако се допускат всякакви коментари без редакторска намеса и без цензура, дори те да са към несериозни/spammy страници. Към втората част от въпроса (What about commenting on do-follow blogs?) Мат уточнява, че както и досега трябва добре да се преценява страницата в която се пуска коментар и в този смисъл качеството стои преди количеството.

Тук е момента да напомня, че в блога ни също може да коментирате без nofollow, като е желателно името ви да стои зад коментара, а не някоя ключова дума. 🙂

Етикети: , , ,

Сподели SEO Lex

февруари 23rd, 2010

15 коментара to “Могат ли dofollow-коментарите да навредят на блога ни?”

 1. 3Д Уеб дизайн каза:

  Трябва да се има предвид още и че коментарите променят гъстотата (density) на ключовите думи на страницата ви, особено ако станат много. Затова и повечето cms-и си имат функционалности от рода на: спри коментарите след н на брой дни или коментара.

 2. Христо каза:

  3Д Уеб дизайн:
  махнах ти линка, явно си пропуснал последното изречение от статията 😉

 3. 3Д Уеб дизайн каза:

  Ами за мен тоя линк не е важен, пускам сега коментар без линк, но въпроса е принципен. Важно е какво гугъл си мисли че стои зад линка, а точно това ти убягва на теб, прочети внимателно какво си написал: „като е желателно името ви да стои зад коментара“. В случая коментира фирма и линка е към сайта на фирмата. Името на този линк е „3D Уеб дизайн“. Пусни търсене в гугъл и виж какво пише там. http://www.google.bg/search?q=3D+%D0%A3%D0%B5%D0%B1+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D0%BD. Ако бях пуснал линк към http://www.facebook.com/web.design.seo на линка щеше да пише Едуард Димитров.

  И тъй като предлагаш сео услуги не допускам че последното не го знаеш и си мисля че е тенденциозно и че някои думички просто не ти изнасят. Тогава би било коректно да напишеш че: линкове с анчори: тези, тези и тези са забранени. Естествено че можеш да правиш в блога и в сайта си каквото си искаш и не съм аз човека който да ти се бърка, но тогава го напиши за да знаят хората какво да коментират и какво не.

  Пожелавам ти успех. (абонирах се и за страницата във фейс-а, гледам че още няма набрани заветните 25 фена за юзърнейм и викам дай да помогна)

 4. Христо каза:

  Отзад напред да започна „колега“ 🙂
  1. мерси за фейс-а, надявам се повече да се включат както там така и в туитър.
  2. не предлагам SEO услуги поне засега, ако го правех тази страница щеше да изглежда по съвсем различен начин. Развивам просто SEO блог, но това не значи, че вбъдеще това няма да се промени.
  3. не се съмнявай, изобщо не ми пречи твоя линк. И преди си писал и ти го оставях, но зачестиха всякакви коментари от хора представящи се за „Климатици“, „Транспортни Услуги“, „Вицове“ и т.н, което е адски дразнещо за аудиторията.

  Колкото до правилата за писане мисля, че няма нужда да публикувам каквото и да било (както направи Мастер-а впрочем). Имай предвид, че в германски блогове например това са неписани правила и всякакви коментари подписани само с ключови думи не биват толерирани.

 5. Христо каза:

  И по темата все пак да напиша нещо: наистина колкото повече коментари има, толкова повече се размива гъстотата на ключовите думи. Но все пак си мисля, че специално за блоговете дискусията играе все по-голяма за ранкването на статиите в Google, не случайно и наскоро обявиха реиндексиращата функция за Google News.

 6. За неписаните правила ще влезем в голяма игра на думи. За теб това са ключови думи, а за мен това е името на фирмата ми, като просто отзад има едно ЕООД. Никой никога не е познавал с друго име тази фирма и не опитвам да се класирам за това име 🙂

 7. Dimitar каза:

  Аз сложих ограничение на моята страница от 15 коментара,дано не навреди.

 8. Павел каза:

  Според мен вредат коментарите тогава когато съдържат „лоши“ думи. Задължително коментарите трябва да преминават през преглед от админ. Но Dofollow коментарите са по-добро решение за трафик, а според мен трафикът е в пъти по-важен от PR примерно.

 9. john каза:

  как във повечето популярни англоезични блогове се оставят всякакви линкове да се пускат и т.н, тук в БГ като пуснеш линк и ти скачат на главата и те изяждат ще кажеш че си бати престъпника, а най-полезните ресурси се намират именно в тия линкове в коментарите, не визирам изобщо този блог, говоря по принцип 🙂

 10. Марто каза:

  Да не питам в някой форум, а директно тук. Един от сайтовете ми за парфюми е на wordpress ( този, към който води името ми ). Напоследък почна як спам с линкове към сайтове за виагри, health продукти и какви ли не простотии. Накрая се наложи да спра коментарите, тъй като станаха по 100 на ден. Как се справяте вие с тези проблеми?

 11. Христо каза:

  Специално за WordPress мисля, че Akismet е достатъчен, разбира се ако няма голям ефект с него може да се пробва с някой друг плъгин за captcha например. Доколкото виждам сайтът ти за парфюми също е на WordPress, така че пробвай такова решение и не спирай коментарите, тъй като играят все по-голяма роля от SEO гледна точка. 😉

 12. Павел каза:

  Akismet е добър за WP, но понякога спира коментари, които не са спам или не искам да бъдат спам. Редакторската намеса на коментарите е задължителна…

 13. Кристиян каза:

  Малко кофти, че линковете нямат такава тежест каквато искаме да имат, но пак е нещо.

 14. Не е моя работа да давам ъкъл на вордпресаджии, но няма ли плъгин за страниране на коментарите?

 15. Христо каза:

  Има разбира се, ето примерно един:
  http://wordpress.org/extend/plugins/paged-comments/

  Аз честно казано бих предпочел нещо с Ajax, за да няма reload на страницата. Но мисля, че и такива съм виждал.

Добави коментар