Големи отклонения в резултатите при site:-команда

В своя публикация в Sistrix.de Йоханес отбелязва, че напоследък се наблюдава доста голямо отклонение в броя резултати при команда site: в Google. В опита са проверени 1000 от най-посещаваните домейни според статистиката на Sistrix. Така например Wikipedia.org губи 72% от индексираните си страници, Ebay.de около 90%, Amazon.de според данните вече има 94% по-малко страници в индекса на Google:

индексирани страници

Според доста специалисти това е знак за въвеждането в действие на Google Caffeine. Според други обаче това е доста спекулативно да се твърди и вероятно е най-добре да се изчака известно време, за да се потвърди една такава теория.

Вие забелязвате ли промяна в броя индексирани страници за вашите портали?

За позабравилите какво всъщност представлява Caffeine е следващото видео:

Ъпдейт: Мат Кътс отговаря в коментар на статия в блога си следното относно Caffeine (16.03.2010)

The short answer is that Caffeine is still live at only one datacenter. Things are on track though, and we expect to roll out Caffeine to all data centers in the coming months.

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

март 20th, 2010

7 коментара to “Големи отклонения в резултатите при site:-команда”

 1. До колкото знам, май Гугъл започва да деиндексира страници, до които достига много малко количество PageRank. Може рангът отново да придобие някакво значение 🙂 Общо взето става въпрос за забутани страници, до които се стрига с повече от 2-3 клика.

  Структурата на сайта ще придобие много голямо значение, а ние SEO оптимизаторите ще имаме още повече работа 😉

 2. MacTeP каза:

  На доста от сайтовете имам загуба на индексирани страници. Интересното е че са основно junk страници. Единия ми сайт примерно изгуби над 75% от индексираните си страници.

  Аз си мисля, че става дума толкова за брой кликове, колкото май повече ще се гледа съдържанието и дали има дублирания по самия сайт. Така че май текстописците ще имат повечко работа. Нека обаче да мине малко повече време за да видим.

 3. lacho каза:

  От около седмица на един сайт имам спад от 700 на 200 индексирани. Сайта обаче беше junk с много ниско качество на съдържанието.

 4. bgkulinar каза:

  Васко, ПР никога не е губил значение, а това интервю само потвърждава тезата: http://www.stonetemple.com/articles/interview-matt-cutts-012510.shtml

 5. Огнян каза:

  Много отдавна вдигнах ръце от site:. Wiki-то на Tangra framework for PHP редовно има различни показатели при site: и поне по мои наблюдения така си е било откакто го тествам (1-2 год)… 🙁

 6. filmfena каза:

  Да, определено има големи промени при показването на индексираните страници. За пример един от сайтовете ми от 1400 падна на 160 🙁 Това е почти 90% :S

 7. cryptle каза:

  При мен също има доста шокиращи промени…спад с над 70%

Добави коментар