Колко струва вашият уебсайт?

цена на уебсайтКолко струва моят уебсайт или този, който бих желал да закупя? Този въпрос вероятно сте го виждали доста често във форумни дискусии или в сайтове, където по някакви неясни критерии се определя ориентировъчна цена на даден уебсайт. Естествено подобни проверки в никакъв случай не могат да дадат реална оценка, без да бъдат проверени няколко основни критерия, които бих искал да коментирам тук:

 1. Брой посещения – според броя посещения бихме могли да определим в какви граници биха могли да попаднат приходите на сайта – като пример броят посетители във финансовата сфера са много „по-доходоносни“ от тези в други далеч не толкова конкурентни сфери.
 2. Приходи: добре е ако знаем какво печели проектът и какви са очакванията за нарастване на тези приходи. Понякога причината в ниските приходи може да се крие просто в неподходящо разположение на рекламните банери, така че тази информация също трябва да се вземе под внимание.
 3. Backlinks & Rankings: тук трябва да бъдете най-внимателни като цяло. Някои проекти могат да се ранкват добре само заради линкове от други проекти на същия уебмастър. Както обикновено се случва, след продажба на проекта предишният собственик сваля каквито и да е връзки към проекта, от което по правило следва и понижение на позициите в SERP. Внимавайте също за купени линкове към проекта (тоест анализирайте добре всички backlinks), а също така има ли стабилност в ранкинга според статистиката на сайта.
 4. Източници на трафик: доста уебсайтове дължат трафика си не на Google, а на референции и/или на Adwords реклами. Тази информация също може да бъде получена при обстойно разглеждане на статистическите данни.
 5. Съдържание / Средства: много важен критерий който влияе на цената на даден уеб проект е с какво съдържание разполага – касае ли се за портал с няколко десетки страници или пък за новинарски сайт с публикувани стотици/хиляди статии. От гледна точка на купувача е важно и какви средства са необходими, за да се поддържа бъдещия му проект.
 6. Keyword-Domain: името на домейна може да окаже сериозно влияние върху цената, особено ако говорим за такъв с кратко име и включена ключова дума.
 7. Бъдеще: преценете добре бъдещето на тематиката, която засяга съдържанието на сайта. Проекти базирани на теми като „финансовата криза“ може да са актуални в момента, но дали това ще е така след 3, 4 или 5 години?
 8. Тема: още в 1ва точка засегнахме темата за сферата, в която попада даден сайт. Добре преценете шансовете проектът да бъде продаден в бъдещ етап, има ли изобщо големи играчи на пазара, които биха се заинтересували от темата.
 9. Честност: не на последно място разчитайте на доказани данни от статистики и собствени проучвания. Понякога данните които биват предоставяни от собствениците на уебсайта далеч не съвпадат с реалността.

Често съм виждал цената на домейн да се определя по формули от рода на Приходи*24 или *36 или *48. Преценете сами доколко обективна може да бъде така пресметната цена.

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

юли 25th, 2010

12 коментара to “Колко струва вашият уебсайт?”

 1. MacTeP каза:

  Стандартната схема за цена си е приходи*12, освен ако сайта не е доста перспективен. Истината е че в уеб бизнеса нещата се сменят толкова динамично, че след няма и 12 месеца, един супер успешен сайт, вече може да не струва нищо. Подобни примери има дори и при свръх проектите… мога само да спомена Bebo, но ако трябва да изброявам, няма да ми стигне цяла страница

 2. Георги каза:

  според мен един сайт струва толкова, за колкото можеш да го продаден, понякога е повече от *12 (vbox7, bgmama), друг път по – малко

 3. Анонимен каза:

  Като цяло доста се обезцениха сайтовете, понеже конкурнцията доста се разрастна. Но добрите сайтове си личат и никой не иска да ги продава.

 4. Христо каза:

  Аз пък си мисля, че няма кой да ги купи в тази криза, особено ако говорим за БГ.

 5. Цена на уебсайт се определя от инвестиции, ако не е шедьовър

 6. Анонимен каза:

  Невиждам в бг кой ще продаде печеливш сайт докато извън бг нещата стоят доста по различно и ако се купува сайт трябва да се внимава понеже може да е „сеосан“ и всичко да излгежа добре и след като го вземеш да се набуташ.

 7. Анонимен каза:

  Анонимен, ако сайтът е добре „сеосан“, значи няма да се набуташ. Тук също има много добре оптимизирани сайтове, от които можеш да печелиш. Имам няколко познати, които са се амбицирали супер сериозно от много време и си печелят цъкайки пред компютъра и развивайки все повече сайтове.

 8. Йордан каза:

  Схемата 12xМесечните доходи в последно време е доста на заеден план.Да речем сайта х изкарва по 100 лв месечно ,това ще рече ,че ще се продаде за 1200 лв , но къде в цялата схема се вписват парите за изработката на сайта ,като дизайн ,код , съдържание ?

 9. Габровец каза:

  Все по-често сайтовете имат и местенца в социалните мрежи. И това малко или много, може да е фактор в определяне на цената. Предполагам, че ако дадения сайт има група с 10к фена (ако със сайта върви и групата) ще се вдигне цената значително на сайта. Вече доста успешно се използват социалните мрежи за печелене на пари.

 10. Христо каза:

  За група не бих казал, по-скоро за Фейсбук страница предполагам говориш, щом казваш фена. В днешно време все още обаче не може да се даде точна оценка какво ти носи една страница, тъй като много зависи от фен базата и тяхното участие. Със сигурност обаче цената на цялостния проект се повишава.

 11. Анонимен каза:

  А фейсбук страници продават ли се?

 12. Христо каза:

  Виж форума на предприемач, там продават някакви групи/страници от време на време.

Добави коментар