Twitter е втората по големина търсачка?

Twitter - убиецът на GoogleДнес открих един доста интересен анализ в Sistrix, свързан със социалната мрежа Twitter и последните спекулации, отнасящи се до нарасналия трафик през търсачката им. В последните месеци се повтаря едно и също: от Twitter съобщават колко търсения на месец обработват и някои журналисти веднага правят съпоставка със статистическите данни от Google, Yahoo и Bing, след което за пореден път Twitter бива обявен за „Убиецът на Google“. Тези изказвания обаче заблуждават, ето защо.

Първият проблем е, че данните идват от напълно различни източници. Например статистиката за брой търсения в най-големите търсачки обикновено бива давана от comScore. Тези данни за отделните търсачки са сравними по между си, но в никакъв случай не и с данните, които се предоставят от Twitter.

Вторият проблем засяга напълно различната дефиниция на понятието „търсене“. При големите търсачки като Google, Yahoo и Bing, това е повече от ясно: потребителят въвежда ключова дума и се опитва да намери това, което е търси. Twitter от своя страна извършва „броенето“ по различен начин. Ако един сайт разположи някъде банер с Twitter-Stream, генериращ постове сортирани по някаква ключова дума, Twitter смята всяко зареждане (импресия) на страницата за търсене в собствената им търсачка. Същото важи и за вече многобройните API-клиенти: ако моят Tweetdeck „търси“ например всеки 5 минути за постове по ключова дума „seolex“, това означава около 250 търсения на ден или 8000 на месец според логиката на Twitter. Ето защо на този етап статистиките напълно заблуждават и са несъпоставими.

Етикети: , , , , ,

Сподели SEO Lex

юли 9th, 2010

2 коментара to “Twitter е втората по големина търсачка?”

  1. MacTeP каза:

    Интересно, не ги бях поглеждал нещата от тази гледна точка. Определено Twitter има огромен потенциал, но с развитието на мобилните технологии и най-вече скорост/цена мисля, че ще го поизместят малко.

  2. ВАсил каза:

    Google е най-добър при всички положения и в условия на безмилостна конкуренция ще стане още по-добър

Добави коментар