Интересното от тази седмица

интересното от седмицатаТази седмица се случиха някои доста интересни неща имащи връзка с работата ми, та реших да споделя по-важните от тях:

1. Google Wave казва довиждане
Малко очаквано, но всъщност съвсем логичното се случи, а именно от Google обявиха пълния провал на продукта си Wave, който през миналата година разбуни духовете в уеб средите след впечатляващото му представяне от страна на уеб гиганта. Много добър коментар по темата е направил Димитър Николов в своя блог, аз само мога да добавя, че мисля да заместя Wave с Docs, който напълно покрива функционалността за която ми беше необходим Google Wave.

2. Google Penalty премахнат
Дублираното съдържание се превръща в огромен проблем и това ясно си пролича преди две седмици, когато индексирането на поддиректория на клиентски сайт с над 10000 нови подстраници беше причината за наказание на целия домейн от страна на Google. След подробен анализ на новоизлюпилите се страници се оказа, че над 1/3 от текстовете в страниците са взети посредством партньорска програма и се срещат в не един и два други сайта. Реакцията ни беше мигновена, а именно премахване на въпросните страници (404 not found) и пренасочване на поддиректорията към субдомейн (301 redirect). Google реагира доста бързо и тази седмица премахна изцяло наказанието на домейна. В случай, че имате подобен казус, не разчитайте изцяло на тръстранка на домейна колкото и висок да е той, в случая това може да ви изиграе лоша шега.

3. Dropbox за лични цели
Васил Тошков ме е изпреварил (и аз отдавна се канех да напиша нещо по темата) и е направил едно добро ревю на софтуера в блога си. Аз ползвам Dropbox главно за лични цели, особено подходящ се оказа за показване на снимки на родителското тяло, живеещо на 1500+ километра от мен. 🙂

4. Впечатления от WordPress
Тази седмица основно се занимавах с WordPress заради един клиентски сайт, та открих един куп нови и интересни плъгини, които мисля да споделя в бъдеща статия. Това което обаче все повече ме убеждава е, че WordPress благодарение на палитрата от какви ли не разширения постепенно се отдалечава от типичната блог платформа, с която сме свикнали да го свързваме. Или с други думи изобщо няма да се замисля да го използвам като CMS за бъдещ „неблогов“ проект.

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

август 6th, 2010

8 коментара to “Интересното от тази седмица”

 1. Zaya каза:

  Новият wordpress е супер, особено вградената MU функция 🙂

 2. Здравейте. Интересно ми минус колко беше наказанието на клиентския Ви проект? Друго интересно явление е дублицираното съдържание произведено от тагове / облаци с ключови думи – трудно се контролира когато под всяка статия имаме по няколко. Явно обаче и с това трябва да се внимава, защото Г. наистина става много критичен към дублираното съдържание.

 3. Христо каза:

  Нямаше определен минус, но трудно се намираха страници преди 40-50 позиция в SERP. Имаше и единични, които запазиха позициите си, но като цяло трафикът падна с 80% (говоря за проект с над 20 000 уникални на ден). Разбира се срещал съм и сайтове с точно определени наказания (-30 беше тогава в случая), доколкото помня пак заради дублирано съдържание.

 4. Анонимен каза:

  20 хиляди уникални посещения, това наистина са много. Станали са някъде към 4-5 000 след наказанието. Само не разбрах, след премахването му от страна на Гугъл възстанови ли се посещаемостта?

 5. Христо каза:

  Да, след премахване на наказанието посещаемостта се върна към старите си нива. 🙂

 6. Георги каза:

  А има ли опасност заради дублирано съдържание на домейн да накаже и основния домейн или проблема е само ако е както е били при вас в папка на домейна

 7. Христо каза:

  Георги, ако имаш предвид подобно наказание на поддомейн дали се отразява на главния домейн, не. Именно затова ако има някаква опасност каквато често се случва с афилиейт страници, по-добре съпросните страници да се изнесат на поддомейн.

 8. Анонимен каза:

  Жалко за google wave

Добави коментар