Влияние на ключовите думи в URL-то

Попаднах на една доста интересна статия от Sistrix за ранкинг факторите на Google и специално една точка от техния тест ми направи впечатление, а именно за влиянието на ключовите думи в URL-то (не в домейна). Ето и графика от техния тест:

keyword url

Интересното в случая е, че страници с ключови думи в URL-то са поравно разпределени в целия спектър на SERP-а, което пък не може да ни даде потвърждение дали страници с friendly urls се ранкват по-добре. Поразрових се и за други подобни тестове, но освен класации изброяващи ранкинг критерии без сериозен тест стоящ зад този фактор не можах да открия.

Моето мнение по този интересен казус е, че това все още се явява фактор за по-добрия ранкинг на дадена страница, но може би влиянието му е намаляло с течение на времето и подобряване на Google алгоритъма от семантична гледна точка. Разбира се използването на ключови думи в URL-то най-малкото е полезно за повишаване на CTR-а на страницата, както знаем при търсене съвпадащите ключови думи в URL-то се удебеляват и съответно допринасят за по-високия кликрейт.

Интересно ми е да чуя и вашето мнение и наблюдения в коментарите. 🙂

Етикети: , , ,

Сподели SEO Lex

септември 11th, 2010

14 коментара to “Влияние на ключовите думи в URL-то”

 1. Zaya каза:

  За мен най-важните фактори за по-доброто позициониране в SERP-а на Гугъл са Title-а на страницата и anchor текста от силни ресурси с висок PR 🙂

 2. Анонимен каза:

  За едно 100% предимство за което се сещам веднага да имаш ключова дума в url , даже още по добре в самия домейн, е че при голите url пак ще имаш линк с ключовата си дума.

 3. Анонимен каза:

  Много полезна информация за оптимизацията. Благодаря, че я сподели с нас 🙂 А също съм съгласен и с „Zaya“. Много е важен анкора от сайтове с висок PR

 4. Анонимен каза:

  Какъвто и да е анкорът и авторитетни да са сайтовете, които те линкват, за онпейдж оптимизацията един от най-големите козове е домейнът – много е важно да съдържа ключовата дума/ фраза. Има таблици из интернет с онпейдж факторите, влияещи на класирането и подборът на домейнът е сред първите места по тежест. Иначе разбира се, с камари линкове, особено релативни, всичко се постига.

 5. Анонимен каза:

  Според мен е задължително ключовата дума да присъства в УРЛ-а. Също така много важен е и тайтълът, а за анкора напълно подкрепям @Zaya

 6. Анонимен каза:

  Да имаш ключовите думи в URl-to не е най-важното качество за добро SEO. От няколко години се занимавам в тази насока и мога да кажа,че има къде-къде по-важни фактори. Примерно човек трябва да да има подходящ linkbuilding към сайтове със висок PR или да слага H1 H1 na ключовите думи в статиите си.

 7. Йорданов каза:

  Не е задължително, особено ако става въпрос за фирма.

 8. Анонимен каза:

  Присъствието на ключовите думи в адреса на сайта е полезно, но е една малка капка в океана на СЕО-то

 9. Анонимен каза:

  Задължителни са дори и в скрипта на снимките, като описание.

 10. Бегебот каза:

  Виж едно от последните видеота от Мат, където той говори за ключовите думи в името на домейна: http://www.youtube.com/user/GoogleWebmasterHelp#p/u/3/rAWFv43qubI

  Този похват все още дава малко повече тежест на сайта в SERP-a но явно от Google преразглеждат алгоритъма и може скоро да понамалят тази тежест.

 11. Анонимен каза:

  Забелязали ли сте, че като публикувате нов пост в своя блог в blogger и сложите заглавие на български тогава нямате никакви ключови думи в адреса на поста? Аз обаче в моя блог ползвам един трик – първо правя заглавието на новия пост на латиница така: „video s koli“, публикувам и веднага след това подменям заглавието на латиница с „Видео с коли“ и така хем имам заглавие на кирилица, хем имам ключови думи в адреса.

 12. Владимир каза:

  Мисля, че ключовите думи в адреса оказват по-съществено влияние, когато са изписвани на кирилица (URL-енкодната), отколкото транслетирирани на латиници, защото вариантите са транслитерация на една дума са няколко.
  Примерно думата София може да се транслетирира като Sofiya, Sofia, Sofiq, но Google я разпознава по един единствен начин (София -> Sofia) и ако е изписана различно, не я подчертава в резултатите при търсене.
  До колко това афектира на класирането на сайтовете не знам, но определено има значение за CTR.

 13. Анонимен каза:

  Аз съм за домейна, титле, и 2-3 връзки с висок ПР …..може и някоя бира 🙂

 14. Marin Simov каза:

  Вече използването на ключови думи в url-то има благприятно въздействие и тежест, тогава когато те са полезни и имат информативна стойност за потребителите на Google, а в случай когато не са и изглеждат спамърски имат обратния ефект.

Добави коментар