Bing използва кликрейта в ранкинг алгоритъма си

BingВ блога на SearchEngineLand вчера се появи доста интересна статия от Бари Шварц. „Новинката“ идва от SMX East, където Стийв Тулис (продуктов мениджър в Bing, Microsoft) е потвърдил пред Бари, че един от ранкинг факторите използвани в алгоритъма на Bing е именно кликрейта (CTR):

Bing said if things in the search results that do not get clicked on they will likely lower the ranking.

Преди време бе обсъждана темата дали и Google не използва подобни данни в алгоритъма си, но засега такова потвърждение от техния екип не е получено. Моето мнение по въпроса остава непроменено, а именно, че кликрейта остава доста лесен за манипулация и използването му дори и като незначим фактор в алгоритмите на търсачките не е много добра идея.

Ето и цялата статия на Бари Шварц.

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

октомври 7th, 2010

31 коментара to “Bing използва кликрейта в ранкинг алгоритъма си”

 1. Zaya каза:

  Е то това значи, че ако си на първа позиция за дадена дума – винаги ще си останеш там, защото ще бъде най-цъканата… 🙁

 2. Анонимен каза:

  Абсолютно съм съгласен със Зая. По този начин няма по ниакъв начин да бъде възможно разбестването на резултатите на теория.

 3. Христо каза:

  Да, но ако беше основен критерий. Тук става дума, че един от много критерии е именно този, но колко съществен е той само от Bing си знаят.

 4. Анонимен каза:

  От една страна не е зле да го има понеже голяма част от сайтовете на топ позиции са талаш, но от друга СЕО мастърите и на това ще му намерят цаката

 5. Аз мисля, че това наистина има много малка тежест за класирането и е като пробен фактор за момента.

 6. Анонимен каза:

  Нещата се ориентират все повече към социалното търсене, в това отношение Бинг са крачка пред Гугъл, в смисъл, че те осъществиха сделката с Фейсбук, докато отношенията на Гугъл със соцмедията буксуват.

 7. Бегебот каза:

  Google винаги са казвали че ползват приблизително 200 „сигнала“ при определяне на search резултатите. Предполагам че Bing не са по-назад, така че още един сигнал няма да има драстично влияние върху резултатите.

 8. Георги каза:

  Кликрейта едва ли ще е основен фактор някога изобщо ,защото наистина е доста лесно и елементарно да манипулираш.Именно това че има още много важни фактори за класирането дава сравнително равни шансове за борба на предните позиции при класиране и на нови и на утвърдени сайтове.

 9. Съгласен съм с Георги, но освен че е лесно, първите сайтове винаги ще бъдат първи и ще е по-трудно нов сайт да пробие от дълбините на СЕРП-а.

 10. Не е точно така, зависи много от конкуренцията.

 11. Анонимен каза:

  От голямо значение са нишата в която сме се насочили и конкуренцията.

 12. Както не веднъж съм казвал, че тази търсачка не може да стане конкурент на гоогле-то, нито пък, която и да било друга. Заради такива издънки губят позиции спред хората. А най-важното е когато търсиш да намираш и то това нещо да е качествено.

 13. Анонимен каза:

  Малко не ми се вярва да е вярно това? иначе… голямо кликане ще падне 🙂

 14. LastSentinel каза:

  Какво и да правят от bing, google си остава номер 1

 15. Калоян каза:

  Добре де.. щом го използват – как сайтовете, които са по-назад в SERP-а на Бинг, ще могат да получат някакъв ранг, заради clickrate-а? 🙂

 16. Азулен каза:

  Никак не ми се вярва това да остане така… не вярвам да има някаква особена тежест за класирането.

 17. Анонимен каза:

  Днес четох, че съдят Гугъл за ползване на черни методи за класирането на собствените си сайтове и за драстично манипулиране на резултатите.

 18. bary каза:

  съгласен съм със Зая.

 19. Анонимен каза:

  Аз лично мисля, че и Google Ползват нещо подобно…

 20. Анонимен каза:

  Изглежда резонно предвид факта, че в крайна сметка кликрейта е свързан с информацията, която предлага всеки сайт и нейното качество

 21. П.Й. каза:

  Да, но така се задържат напред едни и същи сайтове.

 22. SayliS каза:

  нека голямото кликане ЗАПОЧНЕ 🙂

 23. Иван каза:

  Като цяло Bing си е добра търсачка! Много си ме кефи!

 24. Анонимен каза:

  Bing не ме радва нещо… не може да ме спечели като потребител.

 25. Анонимен каза:

  http://arthackers.net/2011/02/bing-sucks-hard/ – истината за глупците от БИНГ. А пък кликрейта лесно може да се увеличи като измислим някакво мега супер-дупер яко title, с което простите хамериканци дето са им бутнали default търсачка бинг в браузерите им да могат да цъкат по сайта. Аз съм толкова песимистично настроен към глупците от бинг, че просто не знам как може някой дори да си помисли, че са близко до google.

 26. Иван каза:

  Почти всички търсачки работят с еднакъв алгоритъм, показват един саит с разлика няколко места само.

 27. Анонимен каза:

  Така е много сложно да се класираш на първа позиция.

 28. Анонимен каза:

  Какво и да правят от bing трудно и дори невъзможно някой да повлиае по какъвто и да е начин на гиганта Google

 29. Анонимен каза:

  Че бинг са догонващи то това е ясно на всички. Странно ми е обаче как така Майкрософт виждат че са догонващи и не предприемат някакви сериозни мерки поне да догонят Г.

 30. Анонимен каза:

  Въпреки, че се обединиха с яху, бинг все още си остават много назад. В Америка обаче държат доста голям процент от пазара спрямо гугъл – приблизително 15%

 31. Kiril Miladinov каза:

  Реалността в момента е, че независимо дали Bing работят съвместно с фейсбук, няма как да надминат Google в близко бъдеще.Възможно е за Америка да заемат някакъв относителен дял, но за България просто нямат шанс.

Добави коментар