Google наказва преоптимизирани страници

Преоптимизиране на сайта може да ви докара доста проблеми в скоро време. Наскоро от Google обявиха, че ще започнат да санкционират сайтове, които използват по-агресивна оптимизация. Ранд Фишкин от SEOmoz показва в следващото видео 6 практики, които ако сте използвали е добре да промените, за да се предпазите от очакваните наказания.

Нека синтезираме накратко 6те съвета от Ранд:

 1.  Поддържайте заглавията си достоверни, старайте се да не изглеждат spammy, тоест претрупани с ключови думи;
 2. Не използвайте манипулативно вътрешни връзки, например 3-4 линка в текст с еднакъв анкор сочещи една и съща страница;
 3. Избягвайте footer секции пълни с линкове, особено когато те не са полезни за потребителите, а са в полза единствено на линк размяна/реклама;
 4. Не използвайте блокове със съдържание, чието позициониране единствено цели да захрани страницата с ключови думи, но няма никаква потребителска стойност;
 5. Избягвайте линкове от страници, които са потенциално наказуеми – тук предполагам на всеки е ясно какво се има предвид;
 6. Не правете прекалено подобни страници, които в крайна сметка може да комбинирате в една единствена – тук се имат предвид най-вече страници залагащи на синоними.

Предполагам, че ако има наказания от Google в скоро време, те първо ще бъдат усетени в американския индекс, но е доста вероятно още до края на годината да има опарени и в Европа. Така че няма лошо да имате едно наум. 🙂

 

Етикети: , , , ,

Сподели SEO Lex

април 21st, 2012

36 коментара to “Google наказва преоптимизирани страници”

 1. Ралица каза:

  Това не е истина. Какво ли не правя за да актуализирам сайта. Само колко време ми отнема. От няколко дни се чудя защо изведнъж ме изхвърли от трета на единайста страница. Може би това е причината.

 2. Николай каза:

  Учудвам се, че тези неща още се ползват от някои хора. Тези „техники“ са толкова остарели, че първо са спрели да работят, а вече дори имат вероятно негативен ефект. Какви заглавия само има по някои сайтове. Сякаш като са разбрали, че думите там са важни са взели и са изписали всяка една дума която знаят вътре :D.
  Сега има за Пингвина излязла една полезна статия: http://www.micrositemasters.com/blog/penguin-analysis-seo-isnt-dead-but-you-need-to-act-smarter-and-5-easy-ways-to-do-so/

 3. Май искат да ни кажат, да не се престараваме с линковете. Празни приказки..

 4. Любо каза:

  Хах…не…

 5. Структурата на вътрешните страници е важна за да се прехвърли тежестта върху целевата страница. За предпочитане в момента е да са с различнен анкор текст. А колкото до тайталите, достатъчно е да описват страницата с 2-3 думи, да се съдържа ключова дума или синоним и е желателно накрая да се постави бранда.

 6. LinkBuilder1987 каза:

  Ралица, да не би да си правила неравномерен линк билдинг и затова да се е получило така?

 7. Новината е от преди няколко месеца, но определено нещата казани тук са в пълна сила. Обърнете внимание на ето това „Не използвайте блокове със съдържание, чието позициониране единствено цели да захрани страницата с ключови думи, но няма никаква потребителска стойност;“ – Точно заради една таква секция с „Тагове“ си изпатих. Задължително на такива тагове им слагам nofollow, noindex.

 8. Ммм даа,Google ни приканва да се усъвършенстваме

 9. Стоян каза:

  Не, няма да спрем с агресивното оптимизиране, тъй като има къде къде по спамерски сайтове и те не получават никакви санкции. Ботовете спят 🙂

 10. Wladimir каза:

  Пандата и пингвина влязоха в действие. Какво ли ни очаква по-нататък?!

 11. Wladimir знае ли човек 🙂 Следващите ъпдейти ще бъдат според мен пак с имена на животни няма да минем само с панди и пингвини

 12. Анонимен каза:

  Някой от тези спамерски сайтове си заминаха май от индекса

 13. Ivan Petrov каза:

  Очаквайте още животни от зоологическата градина на Google

 14. Анонимен каза:

  Трябва повече да внимаваме щом при преоптимизиране на сайта може да ни докара доста проблеми в скоро време този гоогъл.

 15. Анонимен каза:

  хах…Половината сайтове в интернет ще трябва да ги накажат.Дори може би и моят, защото имам поне 2 точки който ги има в моят сайт :Х ще трябва да ги оправям..

 16. Аз май попаднах в Пандата, която беше пусната днес. Все още не съм сигурен, но предполагам, че резултатите утре ще бъдат показателни затова защо днес бяха по-малко.

  Тук открих много интересни методи за избягване на наказания, които мисля да използвам в бъдеще. Благодаря за полезното инфо!

 17. Desislava каза:

  Попаднах тук от гугле по търсене на преоптимизация 🙂
  Странно… мой сайт го отнесе преди 3-4 месеца, сега го върнах на старите позиции. Прави впечатление че конкурент има сайт бая е преоптимизиран… а все още не е отнесъл наказание. Защо е този странен подбор от страна на гугле?

 18. Анонимен каза:

  Хаха еми не трябва да се престараваме..

 19. Анонимен каза:

  И аз мисля, че не трябва да се престарава … от време на време по няколко линка за поддържана на добра форма:)

 20. Много е странна тази преоптимизация, конкуренти около нас ги следя са супер-преоптимизирани а не са наказани. А един наш друг проект го отнесе за значително по-малко провинения. Иди че го разбери гуглето 🙂

 21. Dimo Pirev каза:

  Крайностите никога не са добре приети, съдържанието в сайта трябва да бъде преди всичко полоезно. Но ако найстина това наказание стане реалност, потърпевшите нЯма да бъдат никак малко.

 22. Finansist каза:

  След последните ъпдейти стана доста по трудно Сеото да не кажа че умря…

 23. Анонимен каза:

  Какво означава „преоптимизирани“?
  Явно трябва да има някакво съотношение все пак.
  Защо да нямаш 4-5 линка, че и повече, ако публикацията ти е 3+ хил. думи?

 24. Denis каза:

  Работата става все по-трудна и трудна, но ще продължаваме да се борим с/у Г и да мислим нови тактики. Според мен много е важно размяната на линкове, но да не е в footera, а в самите статии. Мисля, че така има по-голяма тежест и статията да бъде 70-80% уникална…

 25. Nasko каза:

  Лично мнение – ако използвате тези техники просто не сте добри оптимизатори. Всеки знае, че заглавието на страницата трябва да е максимум между 5 и 10 думи ( не забравяйте, че само първите 65 символа от заглавието се появяват на страницата с резултатите от търсенето); всеки знае, че е пълно безумие да се пускат няколко линка от една страница към друга, без значение дали анкор текстовете са еднакви или различни; блоковете със ключови думи и тагове изобщо няма да ги коментирам – ужасни са. С две думи – четете, поучете се от грешките на другите оптимизатори и едва след това се заемете сами с оптимизация на сайтове!

 26. Каквото и да правите, стремете се да изглежда натурално. Това разбира се е противоречиво изказване защото SEO-то никога не става по натурален начин, а винаги се въздейства по някакъв начин. Самото SEO като дейност е целенасочена практика по манипулиране на сърч резултатите. И въпреки това – не прекалявайте с нищо и търсете разнообразие във всичко, което правите. Само така можете да сте сигурни, че Гугъл няма да прихване вашата схема.

 27. Нещата изглеждат натурално когато използваш голямо разнообразие от ключови думи в анкор текстовете на линковете и когато използваш различни описания когато регистрираш сайта си в директории и т.н.

 28. Анонимен каза:

  Ето още един трик, използвайте много текст с малко линкове, то ест ботовете да виждан много описание това доста помага при мене поне засега.

 29. Анонимен каза:

  Както казват от гугъл за seo-то…. „просто искаме да намалим спам и да направим по релеванти резултати“. И според мен да се забави изгражданео на беклинкове към токущо създаден сайт. Съдържанието на самия е това което ще накара хората да се върнат.

 30. Илко каза:

  И при мен помага, на 400 уникални думи статия слагам мах 2 линка, като са към вътрешните страници на два различни сайтове. Също се стреме през определен интервел да ги оптимизирам. да не е всичко езведнъж. В седмицата съм си отделил по един ден за оптимизация на един сайт.

 31. Съгласен съм с Илко,че е много добре да се пускат линкове към вътрешните страници, но не знам колко е уместно да са към вътрешни страници от два различни сайта, особено ако тези сайтове са на абсолютно различна тематика. Нека все пак да не забравяме, че линковете са с по-голяма тежест, когато статиите от които са пуснати тези линкове съвпадат тематично със съдържанието на сайтовете, към които са пуснати.

 32. Анонимен каза:

  Здравейте,
  Бихте ли могли да напишете или дадете линк какви точно са наказанията?
  Т.е. Х позиции назад поради ХХ причина…

 33. Михаил каза:

  В момента, поне в мойте очи всичко е относително. Постоянното плаване в SERP-a, го отдавам по – скоро на интегрирането на зоо елементите на Google, опитвайки се да подчертаят по – светло бъдеще, в замяна на мъглявото настояще…

 34. Кажете здравей на поредното животно от зоопарка на Google – Колибрито! Някой опарен вече?

 35. Анонимен каза:

  Станаха монополисти и си правят каквото си искат но наблюдавам че правилата не важат за всички,пак има по равни от равните.

 36. SavovDesign каза:

  Добра статия, но за съжаление всичко е вече много относително и е точно така, правилата не важат за всички. Забелязвам, че сайтове, претрупани с дадена ключова дума, използвана на места дори несвързано, все още се класират на челни места. Някой знае ли, при подобен проблем с прекомерна наситеност на дадена ключова фраза и последвало наказание за съответната фраза, следващо оптимизиране на страницата и корекция на наситеността за същата фраза, след колко време би отпаднало наказанието?

Добави коментар